Kehadiran Pelajar Baru utk Pengambilan Julai 2009

Hello,Semua~!! wah dah lama xmasuk kat blog sendiri.. huhuhuhuhu…sedih betul..
Hah~!! xlama lagi budak2 baru akan masuk kat kolej unikop utk bulan julai ni.. macam mana agaknya reaksi budak2 baru yg masuk ni yer?? macam kitorg mula2 masuk dulu?? hahahahaha~ tunggu je la..
saya ada masuk utk jadi ‘fasi’ utk orentasi julai ni.. ermm..xsabar plak rasanya.. bagi pelajar2 baru yang teringin nak tahu maklumat mcm keadaan persekitaran,gambar bangunan asrama & kuliah unikop,boleh la tanya kat sini..banyak maklumat yang korang boleh tanya kat blog ni sebab ni dibuat oleh pelajar unikop.. saya faham,korg akan cuba cari gambar dan maklumat ttg unikop sblm masuk ke kolej unikop,sbb dulu pun saya ada buat mcm tu.. hehehehehe๐Ÿ˜€ .. kat laman web rasmi kolej unikop xde semua benda tu ..diorg just paparkan gambar bangunan kolej sahaja.. so,any question,korg leh tanya kat sini,ok??
Usagi,ne!1179

32 thoughts on “Kehadiran Pelajar Baru utk Pengambilan Julai 2009

  1. hai. nk tnye, kolej unikop nie wjib pkai tdung ke time nk g kuliah n spnjg kt dlm lokasi kolej? xpkai tdung leh x? n ape pkaian yg tdk dbenarkan time kuliah?

  2. Eka,
    kolej Unikop xmewajibkan pelajarnya memakai tudung..cuma untuk induksi/orentasi utk pelajar baru sahaja semua diwajibkan utk memakai tudung walaupun yg bukan islam.. utk kuliah,itu kebebasan kpd pelajar.. pakaian yg dilarang pakai utk perempuan ialah ,
    baju tanpa lengan
    -skirt yg atas lutut / mini skirt
    -jeans (ikut pensyarah,klu ada yg kasi pakai,bolehla pakai..)
    -pakaian yg agak menjolok mata

    selalunya pakaian ni ikut pensyarah& departmen korg.. ada pensyarah yg sempoi..so,bab pakaian xpayak risau la..tapi,ada pensyarah yg nak baju mesti melepasi punggung dan lengan xterlampau pendek..

    tapi,baju yg korg wajib ada ialah BAJU KURUNG + Kemeja + Seluar slack sbb korg akan pakai waktu hari isnin n khamis.. itu dipanggil Hari Koperat” .. maksudnya etika pemakaian mesti diikuti..

    so,eka ada soalan lg??

  3. salam..sy nk tny cket…mcm mne dgn pmbelajran di unikp ni ek?lecturer cm ne plak?ok x?dr segi pmakaian 2 sy ok jer..asrma plak cm mne yer..blh x tlg trgkn cket….

  4. mien,
    pembelajaran kat Unikop ,yer?? ok.. klu mien nak tahu, Unikop adalah kolej bersekutu UiTM yg paling banyak pelajar Dekan.. so, Unikop ialah kolej bersekutu yg terbaik dari segi akedemik.. Lecturer plak,semuanya ok2 belaka..korg beruntung klu dpt lecturer yg rajin + sempoii..kebanyakan lecturer ada yg suka bagi nota tambahan dan korg akan dapat manual utk setiap subjek..
    utk asrama pula,saya cadangkan mien tgk post yg dah disiarkan dan gambar2 yg terkumpul..saya xdapat nak upload gambar asrama sbb internet network tgh slow..sorry..tapi,kat blog ni,mien boleh tgk gambar persekitaran..ada gambar bilik kuliah,student center,asrama dan aktiviti luar yg dianjurkan oleh unikop & kelab & pelajar.. asrama perempuan ada 3 blok.. Unikop ada Asrama Ceria di mana 1 bilik ada 2org sahaja yg tinggal.. klu blok lain,1 bilik ada 4 org dan jumlah pelajar utk 1 bilik ialah 16 org..di mana,dalam rumah tu ada bilik air sekali..

    so, mien.. ada soalan lagi yg awak rasa ingin bertanya lagi??

  5. erm,itula…sy sbnrnye dpt kos peniagaan kt kolej unikop ni…tp rse cm nk tkr ke kos akaun.sy nk tny cket lg,so far pmbelajaran kt cni sume ok la ek?lgpn sy rse best dkt kolej ni sbb hstel dkt kn.klu kt kolej lain kena naik bas.slalunya pljr pmpuan blh tggal di hstel brapa lme?sbb ade sstgh kolej blh tggal mse sem 1 dan ke2 je.erm,slame akak blaja kt kolej ni akak rse hepi x blaja kt sini..

  6. mien,
    akak rasa baik adik fikir betul2 ttg pertukaran kos tu..sebab akak ada kawan yg belajar kos akaun tu..agak mencabar juga.. baik mien cuba tanya pendapat en.loekman nanti.. sebab akak ambil kos sains..so,nak kasi pendapat yg lebih lanjut tu,mcm kurang layak skit.. hehehehe~ =D

    ttg pembelajaran,mmg ok..cuma yg mcm akak nyatakan sebelum ni, masalah kat unikop ni ialah fasilitinya.. mmg dasat skit..

    ttg asrama pula,semua pelajar boleh tinggal sampai habis semester.. kolej ni xsama mcm kolej lain yg ada had duduk kat asrama..
    nak cakap ttg happy atau xbelajar kat unikop ni..erm..subjektif skit..sbb akak masa mula2 masuk mmg anti gila dgn kolej ni..hahahahaha~ benci teramat sbb akak teringin nak msk kolej mcm Taylor..tapi xsampai hajat tu..hahahaha~ kos hidup tinggi.. tapi,ni semua bgantung dgn niat mien sendiri.. ๐Ÿ˜‰

  7. miss anem,
    skrg 60% benci 40% ok la..still xsuka unikop sbb byk sngat ‘Kak Ti’ n pengurusan asrama yg teruk.. =( sorry to write that..

  8. erm,sy ade 1 lg soaln.bape pointer yg kte kne capai yer klu nk smbg degree kt uitm?itupn klu akak tau.tlgla share ngan sy yer..

  9. nak smbung degree kena 2.75 pointer ke atas..itu pun tgk kos..ada yg 2.5 je..ada yg 3 pointer ke atas.. =)

  10. xla.. 3.5 tu pelajar Dekan..yg dapat pointer terbaik..syarat utk masuk degree,pointer paling rendah ialah 2.5 atau 2.75.. mcm yg akak tulis kat atas,bergantung pada kos..

  11. salam…hye,xtualy sy nk taw mklumat ttg sorang student unikop ney.
    nama dye Saiful Mujaddeed. Dye amek Business Management.ada sesapew taw x?? Plezz,urgent sgt!!

  12. w’salam, mawar merah.. malang sekali,even saya pun tak kenal siapa itu saiful.. sorry because i cannot help u.. =(

  13. boleh..korg leh bawa kenderaan tapi korg kena bayar kat warden..n kenderaan atas tanggungan korg..kalau hilang or ada org buat dajal,tu xleh nak buat apa2.. hu3~ kena pandai jaga moto..

  14. mcm mn nk cakap yer?? maybe asrama lelaki susah nak cakap mcm rumah..lebihg kepada mc rumah kedai..byk oo complain ttg asrama lelaki..baik amar p tgk dulu..survey2 asrama mcm mn..yeap n korg akan tinggal beramai2..adala dlm 1 unit tu 4 bilik n leh cecah 12- 16 org dlm 1 unit tu..ho3~
    sorry sbb lambat balas..blog ni dh lama xupdate..he3~

  15. laaa..salah plak…sorry sbb teredit komen ammar..sorry yer.. hu3~ dh lama xpegang blog ni..hu3~

  16. salam.. sy nak tnya tentang..
    1) dip.perakaunan..adakah ia susah? ini kerana sy tiada basic dlm prinsip perakaunan.. dan ape pljrn yg sy akan belajar dalam kos ni?
    2) sy ade terbaca kewujudan asrama ceria,di mana terdapat 2 orang pelajar shj di dlm 1 bilik..adakah ia benar? dan bagaimana cara untuk sy ingin tinggal di asrama tersebut? adakah ianya akan dicaj lebih?
    3) adakah t-shirt lengan pendek dibenarkan?
    4) akhir sekali, bru2 ini saya ada menghubungi kolej unikop dan bertanyakan ttg asrama..dan jumlah pelajar yg tggl dlm st bilik.. dia berkata bahawa maksimum 4 pelajar dimuatkan dalam satu bilik.. oleh itu,terdapat sedikit kemusykilan apabila dalam blog ini juga ada pelajar yg mengadu ttg biliknya terdapt 6 org pelajar..jadi apakah kebenarannya?
    sekian,terima kasih..wassalam..

  17. hi,raudhah.. mostly, ramai juga la yg cakap akaun susah.. even yg ada basic pun tepuk kepala nk jawab..tapi maybe klu awak berusaha,xde masalh rasanya..as long awak minat..
    ttg subject,saya xleh nak cakap..sbb saya dari kos sains..yg sy tau,awk akan blja byk akaun n business.
    student2nya terdiri drp pelbagai org…he3~
    pensyarah terbaik~
    pakaian bebas, as long tutup aurat.. no mini skirt n jeans..hu3~
    nasihat saya, try tanya diri sama ada,betul2 nak amik diploma akaun.. n pasti unikop ni adalah pilihan mutklak awak.. smoga awak berjaya!!! ;D

  18. raudhah, lengan pendek dibenarkn.. mostly asrama leh muatkn 1 bilik 4 org.. bergantung kat bilik mana yg raudhah masuk..ada bilik yg ok..n ada bilik yg x..
    rasanya asrama ceria dh xwujud lagi..jgn percaya kat pihak kolej sgt..kadan2 diorg tipu… shh..jgn bgtau diorg tau..he3~ ;D

  19. Salam. Berapa yuran yang dikenakan bagi satu satu semester yer, secara puratanya la…

    Tq

  20. Hi Fauza,
    Kalau yuran masih sama masa akak belajar dulu,hanya perlu bayar dlm 550-700++ per sem.. ๐Ÿ˜‰

  21. Hi Hanis,
    xla.. diploma sains ni xsusah mana pun.. basic je.. mcm time spm juga..cuma extend lebih sikit!๐Ÿ˜‰

  22. hello, so how do we know if we are accepted as a student in this college? are they goin to call us or shall we check the result online? and is it expensive to further our study in unikop just like other IPTS?

  23. Hello, ghosta!
    I’m not sure about that if there is any changes. because I’ve graduated from Unikop for 5 years. Maybe they still do the same. They don’t do same like UPU system. They will send you an offer letter and you will decide either to accept it or not. Regarding tuition fee, they are following UiTM’s standard. Which is I believe, RM500 per semester. except for accommodation. Anything you may contact person in charge regarding this for further information! But what I can say is, the standard of learning is same like UiTM students and you can direct further study for Degree without any regret!๐Ÿ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s