Induksi Kolej Unikop Julai 2009 + Gambar

Alhamdulliah,akhirnya induksi julai 2009 ni tamat juga akhirnya.. mmg merasailah bagaimana rasanya menjadi fasilitator kat kolej unikop ni..ni baru pertama kali jadi fasilitator lepas tu,secara tetiba je diorang lantik saya jadi AJK kebajikan & keselamatan.. mmg agak mencabarla..kena jaga budak2 yg sakit nih.. habis je induksi ni,saya plak yg demam..agak teruk juga la..

okla,kita start cerita induksi ni dari awal..hari pertama induksi,mmg penuh ibu bapa,pelajar2 dan kereta2..hahahahahaha~seawal 7 pagi pun dah ada yg sedia menunggu..pendaftaran dibuka pada pukul 9pagi sampai 2ptg di Dewan Komuniti Koperasi Polis Fasa 2.. Pada mulanya,kolej menganggar seramai 890 pelajar yg akan mendaftar akan tetapi hanya seramai 500 org yg betul2 mendaftar..tapi jumlah yg sedia ada ini dikira ramai juga la sbb fasi pun letih nak jaga diorg ni..hahahahahhahaha!!! Sesi pengenalan dimulakan pada pukul 9mlm sehingga 11mlm di Dewan Komuniti.. selepas sesi pengenalan,pelajar2 diatur mengikut kumpulan..terdapat 21kumpulan dan anggaran seramai 23 org dlm 1kumpulan.. habis sahaja sesi,semua pelajar bersurai utk pergi tidur..

keesokan paginya,mereka dikehendaki bgn pada pukul 5pg utk solat subuh berjemaah di surau.. bagi yang jadi fasi pula,kena bangun pukul 4.30pg..mmg sakit juga la badan tu..nak buat mcm mn..habis shaja solat,diorg akan bersarapan pagi di Cafe.. dan balik ke bilik utk tukar baju.. pada pukul 9 pg,diorg dikehendaki utk pergi ke Dewan Komuniti utk mendengar taklimat2.. pukul 1 pula,diorg akan makan tgh hari + solat zohor..pada 2ptg pula diteruskan taklimat..pada pukul 5 ptg,aktiviti diteruskan dgn riadah.. aktiviti yg diorg jalankan ialah permainan ‘Mak,Ayah& anak’.. saya tak dapat bersama mereka ketika ini kerana terdapat seorg pelajar pitam dan kami terpaksa menghantarnya ke Hospital Selayang..alhamdulliah dia selamat.. pada sebelah malamnya pula,aktiviti diteruskan dgn LDK (Latihan Dalam Kumpulan) dan perbincangan utk Drama  & Teater Musikal mereka dan bersurai pada pukul 12.00mlm..

keesokan paginya juga berlaku seperti pada hari semalam..penuh dgn taklimat cuma pada pkl 7pagi,pelajar2 dikehendaki bersenam..pada sebelah petang,sukaneka diadakan.. Permainan Ratu Lebah ,iaitu membaling belon yg berisi air tepung yg direndam selama 3 hari (kalau korg bak tau baunya mcm mana,cuba bayangkan air susu basi..eeww~) terhadap pihak lawan sambil melindungi fasilitator mereka daripada basah..mmg gila la..busuk btl..hahahahahahahaha!! Waktu mlm pula,perbincangan mengenai  Drama diteruskan lagi..dan tamat pada pukul 12.00mlm..

Utk hari terakhir pula,majlis penutup dijalankan..lagu UiTM,Unikop dan Slideshow Induksi dinyanyi dan dipaparkan.. Pengetua bersama org UiTM turut serta di dlm majlis ini.. Penutup bermula pada pukul 8 pg hingga 11pg (kalau korg pelik kenapa xde gambar penutup kat blog ni,ianya kerana saya bangun lewat time ni..saya xpergi pun penutup tu!!hahahahahahahahahaha!!! tertidur sampai pukul 10.30 pagi!!sorry la..badan mmg terasa sakitnya hari tu!! ;( ).. selepas dari itu,taklimat diteruskan.. pada sebelah malam pula,Malam Kebudayaan yg bertemakan ‘Drama & Teater Musikal’ di jalankan .. Setiap kumpulan memaparkan persembahan terbaik dari mereka.. Fasilitator antaranya Salimi,KaK Wan,Asrul ,ZAhra dan lain2 , juga xkurang hebatnya menunjukkan bakat mereka.. mereka juga melakonkan babak salingan utk memastikan pelajar tidak bosan.. Ada juga aksi mengejut yg dilakonkan oleh Pegawai Sky dan konco2nya yg menyerbu pentas dari pintu masuk utk membuat iklan Pisau Cukur…mmg mengejutkan sehingga ada 1 bdk lemah semangat melihat aksi mereka..hahahahahhahaha~ :D Habis sahaja 21 kumpulan melakukan persembahan, pemenang2 diumumkan.. Kumpulan 8,10 dan 20..Tahniah kpd mereka..(xbyk yg boleh saya terangkan sbb saya kena hantar pelajar pergi klinik.. :(  )

Induksi ditamatkan dgn ucapan daripada Fasilitator2 yg memohon maaf jika ada salah dan silap..acara tamat pada pkul 12.30 mlm..

Bagi saya induksi kali ini agak simple dari segi aturcaranya..penglibatan AJK yg agak kelam kabut kerana ia berlaku seperti Last Minute.. tapi kerjasama antara fasilitator kira okla sbb kebanyakannya baru pertama kali menjadi fasilitator.. Tetapi kenangan menjadi fasi ini tak akan saya lupakan..terima kasih semua.. utk laporan lebih lanjut,korg boleh pergi ke www.peersclub.blogspot.com ..

 

10 thoughts on “Induksi Kolej Unikop Julai 2009 + Gambar

  1. aku pun penah gak jadi AJK…penat siot….patah pinggang aku nak melayan kerenah diorang nih…tapi bagus gak a..pengalaman utk aku,….anyway blogger…what a nice effort from u to introduce UNIKOP… congrate….

  2. phantom,
    thanks 4 giv a support to this blog! i’m happy n honoured when u do leave some comment!! awak AJK time induksi bila??

  3. Farhana Karim,
    curi je gambar tu..tapi gambar2 tu dah dikecikkan saiz yer..wahahahahahahahaha~senang skit nak upload..hohohoho~

  4. tak brapa ingat la…tapi aku grad tahun 2007….so b4 that la….maybe masa aku sem 5…penat aku hari2 berulang ke spital slayang….macm2 sakit ada……tp ok la…eventhough macam siot tp bagi aku pengalaman ni payah nak dapt…kira ok la….for u bloger, study hard…eventhough the hostel like sh*t tapi the lecturers very good indeed…they will give their best for the students….aku rasa beruntung masuk unikop…trus la updated blog ni..blh aku tau apa dah jadi kat unikop 🙂

  5. phantom,
    ooo..kiranya awak dah lama grad..saya masuk batch julai 2007..hahahahahahaha!! mmg penat jd AJK Keselamatan & kebajikan..saya terus kena demam sejuk lepas induksi habis!! nyaris2 takut jd demam denggi atau H1N1..tapi nasib baik bukan..aduh..mmg sakitla badan.. anyway ,thanks sbb keep support my blog!! i’ll always update this blog!! thanks again!!

  6. dulu waktu ak duduk asrama , aku jadi penyelaras progam macam ni selama seminggu , walaupun agak penat sikit tapi aku sangat kagum dngan semangat fasi yang tak jemu melayan kitaorang siswa siswi baru yang gila gila ini . walaupun ada yang pengsan ke tetapi korang terus kasi bantuan . nanti kalau aku kekal kat kolej ni tahun depan , ye la kan aku bdak psa sains aku akn jadi fasi yang terbaik macam diorang cayalah abngku

  7. Wah! sejak bile ada blog tuk unikop nih..
    mmg unikop di hatiku lah..
    hahah! neway fieza congrats la sebab susah payah buat blog n bg info tentang unikop kt bdk2 baru nih..akan ku promote blog nih kt sume orang..haha! gud2! aku suke sgt..
    dah lame buat tapi baru sekarang aku sedar ada blog..haha! owait2..t ada pic baru2 aku send la kt ko..leh msukkan tuk bg bdk2 baru tgk..

  8. hahahahha.. ko masukkn je terus kat sini.. ko join je la aku klu ko nk jadi blogger utk unikop blog ni.. aku punya line lembab nk upload .. huhuhuhu~ =((((((

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s