Utk Budak2 Junior yg Bakal Masuk

ok, kepada pelajr2 lepasan SPM yg bakal masuk kat Unikop ni, saya faham korg akan cari info yg korang rasa ada kaitan dgn Unikop,kn?? maybe korg nak tgk rupa asrama macm mn, rupa kelas mcm mana, managemnt diorg ok atau x, xpun akedemik n sebagainya.. jgn risau.. saya ni pun pelajar unikop juga.. so,klu korg ada apa2 yg nak tanya, leh kemukakan soalan dgn bagi komen.. saya akan cuba utk balas dan menjawab pertanyaan anda,ok??
sorry la sbb blog ni dh lama xupdate..bz dgn belajar n aktiviti luar..hehehehehhe~ ;D

25 thoughts on “Utk Budak2 Junior yg Bakal Masuk

  1. salam….camne nk tgk pic asrama ye..?
    baper bujet awk utk sebulan di unikop..?
    hehe..smat knl ya..
    sy may be slh sorg student d unikop nty..

  2. he3~ selamat berkenalan..cuba taip asrama kat bahagian search dlm blog ni… awak leh tgk.. xbyk gambar yg saya tangkap..tapi rasanya boleh jadikan sbg rujukan.. ;D

  3. salam…nk tnye sikit..kalau diploma perakaunan…
    kan ada yuran pengajian yg dibiayai uitmm.tu betul ke..??
    n…dapat elaun sara diri..jus nk tau..
    kalau yg dibiayai uitm..tu brp byk..???

  4. yuran pgajian tu mmg akan dibiayai..kiranya yuran belajar kolej xpyh byr.. korg just byr RM300 yuran utk UiTM shj.. n yuran RM250 n asrama RM100/bulan..
    kalau pasal elaun sara diri tu,rasanya xde kot.. korg kena mohon pinjaman kat PTPTN @ MARA.. mustahil kolej nk kasi elaun..hahahhahahaha~ =D

  5. okokokok,,,,,,,,,,thanx ea………..
    btw asrama dia mmg teruk sgt ke..???bunyi mcm teruk jew…betul ke..??
    kos sara hidup kat sana mcmne..???tingi sgt ke..??pic2 asrama x dew la..kat mana nk tgk..??ada rasa penyesalan x bljr kat sini..???

  6. hahahahha.. mcm mn nak kata ya?? klu bab lecturer, diorg semua mmg THE BEST lecturer punya.. sbb lecturer2 ni dh melahirkn byk pelajar anugerah dekan n ANC.. (kira mcm pelajar cemerlang la..)..even UiTM yg kat induk n kampus pun xleh nak lahirkn pelajar2 yg mcm ni.. tapi…………. yg memburukkn keadaan kolej ni ialah managemnt diorg.. paling the teruk ever~ once u enter then u’l know.. akademik is no.1 tapi salahkn managemnt klu student byk buat report psl kolej.. dun ever blame the lecturer.. blame the managemnt.. kos sara diri xla tinggi..biasa je.. even tmpt makan pun dpn jerr asrma tu.. xsusah nk cari mkn.. even senior2 yg dh masuk UiTM induk pun kata,hidup kat kolej snang nk cari tmpt makan n beli brg.. psl gmbr asrama tu,apa kata try taip ‘Asrama’ kat search.. mayb leh nampak gambar..lain bilik lain suasananya.. bilik akak lain,bilik org lain lain bentuknya.. akak xnk letak byk2 sgt gambar bilik takut korg terkejut tgk suasananya klu korg dpt bilik lain..hu3~

  7. Kyra,
    MARA rasanya.. sbb korg xpyh byr bunga.. just byr apa yg korg pinjam.. n klu korg leh dpt 3.5 pointer, pinjaman tu akan dikira biasiswa..kiranya korg xpyh byr balik.. tapi.. klu PTPTN ,korg kena byr 3% bunga setiap bulan.. tapi kolej suka paksa student amik PTPTN..diorg akn psycho korg utk amik PTPTN.. just follow ur own choice..jgn termakan dgn kata2 org kewangan kolej tu,ok?

  8. search kat mana..??pic asrama tu….bilik or blok mana yg okey..nk gi order la…hahah!!
    ?kat fb..cre dorg ckap psl asrama mcm seram jew…
    banyak tikus kew..???tu yang paling seram..nk bawa kucing..takut kucing….haha!!!

  9. hai:D
    okayy,sy junior unikop nt..hehe
    anywy..2 b frank..sy mmg tak pkai tdung..huhuhu
    so,wajib tak pkai tdung kat sne nt ke ade time yg kite kne pkai tdung?
    hahaha..plik kn soalan nie..

  10. halo2 Fazleen~!
    hehehehe..akak pun xpki tudung..muaaahahahhahaha~ well,4 ur infrmation, time induksi wajib pki tudung.. after induksi, u free to be u..hehehehhehe~ leh xpki tudung p kuliah..cuma pakaian seksi je yg xdibenarkn.. leh check2 dlm blog ni.. ada peraturannya..ho3~ amik course apa?? klu akaun/OM/Business, mmg ketatla peraturan korg nnt~~ =D

  11. sis. cn i noe wht indksi?? time pndftrn pon kne pakai tudung kah?? omg.. and.. wht do u mean with “klu akaun/OM/Business, mmg ketatla peraturan korg nnt”? shima ambik busness.. and mean law about wht huh?

  12. hye kak,..
    sy bakl jadi plajr unikop.. ^_^
    nk tnye..

    asrama dy trok sgt ker???.. takot la plak..hehe
    n kt asrama..satu rumah ade 8 org ea??
    akak suke ta jd plajar unikop??….

  13. Shima,
    masa pendaftaran xpyh pki tudung.. cuma after pendaftran tu, induksi/ orentasi akan start.. nnt time pendaftran, akak2 Fasi mesti akn ckp ” utk pelajar muslim,kor wajib pki tudung..utk induksi ni shj..”
    Induksi maksudnya orentasi.. mcm aktiviti perkenalan dan mengenali kolej.. mcm tu la lebih kurang.. kira mcm ice breaking yg mcm kita pergi camping time sekolah tu.. Time induksi ni , diorg akan bg information ttg kolej Unikop, cara nk buat pinjaman, Latihan Dlm Kumpulan (LDK).. mcm2 lagi la.. time akak induksi dulu, diorg buat mcm kat PLKN..
    tapi start tahun lepas, time akak jadi Fasilitator, diorg ubah style induksi yg sempoi.. paling sempoi.. xde denda atau maki2.. kira korg untung la.. time batch akak je yg merana..hahhahaaha!!
    Kebanyakan lecturer yg kat dept Business/ACcount/OM, diorg punya rules ketat.. korg kena ikut semua rules yg diorg nyatakn..contohnya mcm dari segi pemakaian.. klu korg pki jeans+selipar utk masuk departmen, mmg korg kena denda la jawabnya..
    akak dari Science Department, so lecturer byk sempoi.. xkisah sgt.. tu yg seronoknya..hehehhehehe~

  14. hi lurVE,
    hehehhe..bakal jr unikop la ni??ho3~
    well, nk ckp ttg asramanya 1001 perkataan pun belum tentu boleh abis lagi.. tapi, maybe after 3 years lurVE ddk situ, maybe lurVE akan ada pandangan yg berbeza.. bg akak, bilik yg akak dpt tu cukup istimewa..tapi masalah dr pihak managemnt mmg cukup byk..akak xnk bagi byk komen ttg asrama sbb skrg ni pun diorg dh buat renovation..so,akak xtau apa perubahan yg diorg akan buat..
    1 rumah@ unit( tu yg kitorg panggil kat unikop) boleh muat 16-18 org.. 1 bilik muat 4 org.. lurVE boleh tgk kat gambar yg akak postkan kat blog ni..
    klu tanya akak ttg suka jd pelajar Unikop or x, akak xstil xde jawapan..hahahhaahaha!! akak seronok dgn lecturer.. seronok dgn classmates n roomates but not wit the MANAGEMENT.. u’ll undrstand me once u be an Unikopian.. whahahahaha!! ALL THE BEST,ok????

  15. Meya,
    wahhhh~ kebersihan yg mcm mn tu??hehehehhehe.. try la tgk kat link atas tu.. kat picture og moments.. akak ada post 1 gambar kot psl kebersihan kat kolej.. nilai la sndri,ok? klu malas nk tgk, esk boleh tgk..muahahahahhaha~

  16. kakak, saya nak tanye 1 je, kalau kita xnak dok asrama tu boleh x? Cam saya rumah dkat je kt Tmn Koperasi, so boleh kan balik rumah?

  17. Assalammualaikum,
    Saya bakal menjadi student kat UNIKOP ni,
    soo, saya dengar dari cousin dia kata college ni tak cukup lecturer?
    btol ke? and then management yang dikatakn teruk itu ape yea?
    thanks

  18. Hana,
    Waalaikumsalam.. HEhehe… betul tu dik.. tapi even kekurangan lecturer, percayalah yg lecturer2 yg sedia ada tu sangat la berdedikasi utk memastikn anak2 murid diorg xketinggalan dalm silibus.. cuma kadang2 student ni suka amik kesempatan kat lecturer.. xmenghargai pengorbanan lecturer.. hehehe..
    Pasal Management plak, akak sendiri pernah merasa dik.. 3tahun ddk situ.. klu xde masalah dgn pihak kewangan + warden+ hostel+HEP , mmg xsah.. tapi pasal study, lecturers are the best at there!! =D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s