Keadaan Asramaku~ 14-G! Forever In Heart!!

haa..kepada para junior yg bakal masuk.. ni la bilik akak~ hahahaha~ pada siapa yg nk tgk asrama,ni salah satu contohnya..tapi, tlg jgn terkejut klu korg dpt masuk bilik lain n cakap kenapa bilik yg korg dpt xsama mcm yg korg tgk kat dlm blog ni,ok?? as i mention b4 in previous comment, different room having different environment.. korg akan tau knp akak ckp mcm ni lepas korg dtg Unikop nnt.. any question, future Unikop Students??? =D


Klu korg nak tgk gambar yg lebih lagi utk kolej unikop dari segi bilik kuliah atau asrama, korg leh search dlm blog ni.. akak ada letak byk gambar.. korg try la cari,ok??? take it easy~

42 thoughts on “Keadaan Asramaku~ 14-G! Forever In Heart!!

  1. cantik jgk la..kak..leyh la..singgah naty..hahaha!!!!
    ada tempat kosong x satu..???haha!!nk tumpang naty..hahah!!kat mana bilik yg serupa mcm ni….blok apa..??num apa..??hahha!!x dew kje tnye…

  2. hahahahaha.. p la singgah.. tmpt kosong mayb dh xde..sbb ni semua warden yg atur.. ingat.. ni bilik 14G je yg mcm ni.. bilik lain bentuknya lain.. korg leh survey sendr time smpi unikop nnt.. anyway, kat kolej tu,mmg korg akn hidup dgn tikus n lipas..xdinafikn.. benda tu akn keluar masuk bilik korg smpi korg dh anggap diorg mcm keluarga sendiri.he3~

  3. hai.. akak.. =) adik ade bnykkk….nk tanya..😉
    1) ade almari berapa utk seorg pelajar? nampak dlm bilik akak ada 2 almari yg berkembar..
    2) ade kunci tak almari tu?
    3) jujurnya katil tingkat atas dgn bawah,mane lebih selesa atau yg lebih kena kipas?
    4) biasanya bg pljr bru apa xtvt akan dilakukan pd hari pertama dan keesokan harinya?
    5) mggu pertama kat sane leh blik rumah x sabtu ahad?
    6) ape perasaan akak msa mule2 msuk kolej nie dan tggl asrama ni? sy takutlah… =(
    7) ade pljr yg kena buli x?
    =) maaf over sgt que sy kt akak..hope akak dpt reply sblm sy msuk kolej nie.. tq =)

  4. Aina,
    wah..panjangnya.. xpe.. akak try jawab..hehehhehehe~ jawapanssss:

    1) 1loker utk pelajar.. kiranya 1 almari ada 2 pintu.. aina kena kongsi dgn budak sama katil dgn aina.. aina dapat sebelah..dia pun dapat sebelah.. korg xdpt 1 almari tu..
    2)of course.. mesti ada kunci..klu x,mcm mn nk lock almari??? ;D
    3)hehehehhe.. bagi akak,bawah senang skit.. xpyh nak panjat naik atas.. kadang2, siapa yg duduk atas susah nak kena kipas.. mcm roomate aku sorg tu, asik bising je xdpt kipas smpi nk kena sengetkn kipas tu..ish3~
    4)minggu pertama korg ialah orentasi.. sesi perkenalan,LDK(latihan dlm kUmpulan)..kira mcm aktiviti klu korg pergi camping.. tapi xberat pun..biasa punya jer.. aina boleh tgk orentasi tahun lepas kat dlm blog ni..akak ada pos…try la tgk..
    5)sabtu ahad minggu pertama,korg mmg boleh balik.. cuma hari biasa korg xleh keluar pergi mana2..
    6)perasaan akak masa mula2 masuk??? xsuka~!!! hahahahahaha~ mmg benci gila kat kolej ni.. sbb byk tikus n lipas.. kadang bilik kuliah pun bocor.. tapi bila dh lama2,okla.. sbb lecturer diorg terbaik..masalah kolej ni ialah pada MANAGEMENT kolej tu.. jgn salahkn lecturer klu asrama buruk,ye??hehehhehe~
    7)buli?? mana2 pun ada kes buli..bergantung dgn nasib aina..klu dpt roomates n classmates yg baik,xde kes buli..ho3~
    8) aina amik kos apa??klu Office Management(OM), laptop amatla diperlukn.. klu kos lain pun, still kena ada laptop.. sbb korg kena buat assignment,presentation.. n paling penting, tgk MOVIE time bosa..hahahahahha~ percayalah~

    so,aina.. Anymore question???

  5. ok..kak tq. u help me a lot.. amek accounting.. harap2 nasib aina kat sane alhamdulillah… aina risau sgt nak melangkah ke alam baru ni.. rasa nak mati je bile terbayang nasib kat sane..

  6. ooo..accounting.. agak mencabar tu.. stduy elok2,ok??? pastikn grad dgn jayanya,ok???
    jgn risau.. bil Dah melangkah masuk alam budak kolej ni, nnt aina tau la mcm mn feelnya.. macam2 ragam..suka duka..pahit manisnya.. tapi semua tu memori terindah..heheheehe~!! Gud Luck,Aina!!!

  7. hii, nice album sis. well, wht cn i said is.. seem this cllge so fr look great.. hope so la bile i dah chck-in nnti.. oh extly.. i wnna ask u smthng.. as senior in unikop.. n i’ll be junior soon!! hehe.. shima nk tnye… wajib ke pakai tudung kat sane.. mean if in clss or any prgrm smthng..?? and.. i colour my hair.. and memang wajib colour blck balik ke law kat sane..??

  8. Shima,
    hahahahahha~ i’m officially ex-student at Unikop now..hehehhehehe~
    utk jawapan shima tu, tudung xwajib time kuliah.. tapi utk Induksi/Orentasi korg wajib pki tudung utk kepada pelajar muslim. utk 1 minggu pertama tu je lepas pendaftaran korg ke kolej.. pastu,time kelas@kuliah, korg bebas.. cuma korg xleh pakai pakaian yg sexy.. nnt kena surat amaran.. ho3~ No jeans.. no flip-flop,no mini skirt,no short pants,no singlets.. yg penting pakaian kena menutup aurat..
    pasal color rambut tu, mmg korg kena hitamkn rambut.. skrg diorg dh kuatkuasakn denda.. so, klu diorg denda korg sbb dye rambut, kenala byr denda.. akak pun pernah color rambut, tapi akak buat selamba je.. heheheh.. tapi kena pandai pilih color la.. jgn smpi nmpk.. hehehehhe.. I’m a bad example,rite???hahahahhaha!!
    nnt klu shima dh daftr masuk asrama, bgtau la kat akak yg shima dpt bilik mana yer???
    All the best!!!! 8)

  9. hi, sy baru perasan blog ni today. bila fikir, takut gila nak masuk college. grr.
    nak tya sama akak. sepanjang akak belajar kat unikop ni lah kan, ada tak kes hilang barang ? tak kisah lah barang apa. mcm takut jugak. sbb dga tmpt lain byk kes mcm ni. and sy ambik office management. first2 belajar tu mmg kena pakai lappy ka ? sbb sy tak beli lappy lagi. haha. and jeans mmg x boleh bawak ka ? and mmg tak boleh kua mana2 ka ? sorry lah byk tya. HEE

  10. wow. kne tutup aurat??? ohhh god!! dude. hmm, xpe lah.. ikot je lah.. isnin nih shima chck-in.. huhuhu. sedih sudah.. lol. well, sure.. nnti klo dh masuk.. shima gi tau mane bilik.. u knw wht.. shima told umibpk semue.. yg kat sane ade tikus and cik Li.. takot kot!! omg.. dorng ckp.. xpe.. crik pengalamn.. gile betol.. seem mcm 1st week bzy kot nnti. so.. parnds ckp.. xpyh bwk lappy dulu.. huhu.. i’ll gonna miss my lappy n my frnds… sedihnye nk tinggalkan mmber2.. dh la xboleh online.. huhu.. se mcm sesak klo xcht dgn shima punye intrntionl frnds nnti.. then.. msti kne tido awal kan? ahh,. shima sllu tido awl pagi extly. bgun lmbt.. ayooh. sabar je lah

  11. shima,
    xbaik cakap mcm tu.. lagipun utk 1minggu je..
    gud luck utk hari isnin ni!! jgn nangis2,ok??hehehhehe~

  12. utk Shima lagi,
    lappy simpan kat rumah dulu.. biasakn diri dgn roomates dan keadaan sekeliling.. bila dah tau keselamatan mcm mn kat asrama tu, baru leh bawa lappy shima tu.. simpan kat tempat yg safe,ok? ala, u just cant on9 for a couple of weeks je.. after that, melantak la dgn lappy tu smpi nak naik muntaj tgk lappy tu nnt..

  13. Hi fiona,
    hehehehhe.. mmg xramai yg tau ttg blog ni even students unikop sendiri..hahahahaha.. siapa yg pandai cari tu, baru boleh jumpa..hohohoho~
    jawapan utk soalan fiona tu :
    utk kes hilang barang mmg xpyh cter.. semua tmpt xkira mana la fiona pergi, kes mcm ni mmg xleh nak elak.. tapi klu kat asrama ni, bergantung dgn nasib fiona la.. klu dpt roomates yg ko, insyaalah benda mcm tu xakan berlaku.. alhamdullialh, sepanjang akak duduk kat asrama tu, unit 14-G akak xpernah ada kes mcm tu… kitorg trut each other.. tu yg penting..
    Laptop ximportant sgt utk permulaan.. tapi bila dh sampai pertengahan semester, laptop AMATLah diperlukn..
    korg nak kena taip assignment,practise typing,prepare presentation.. klu Fiona dpt akak2 senior@ roomates yg baik hati, leh minta pinjam kat diorg.. diorg akan faham punya.. sbb senior2 ni pun dulu masa sem 1 xde laptop.. pinjam dari akak2 senior diorg juga.. hahahahahhaha!! mcm akak dulu la.. bila dh masuk duit PTPTN baru leh beli laptop sendri..
    pasal jeans, mmg boleh bawa.. xde masalah.. cuma Fiona xleh pakai masa kuliah @ pergi department.. tu je.. klu xbw seluar jeans, nnt nak pergi jalan2 dh xde seluar, betul x??
    Fiona kena ingat, ini College’s Life.. berbeza dgn sekolah.. diorg xlarang teruk2 mcm time sekolah dulu.. hahhahaha~ u get me,rite??

  14. haha okay. faham faham. hee. haa lagi satu. time daftar nnt, pakai jeans boleh ka ? dress up cmna ya? confuse ouh. nnt kena tegur pula. tshirt boleh pakai ka?

  15. haha.. lol. yeah.. tu ar. abis ar dorng gune lappy shima nnti nih.. sis dh grd ke belom? one day je lagi. nrvous kot!!! adooi.

  16. uit isnin ni 28 jun 2010 ku daftar unikop lha . Uyaii , ta saba gelisah gundah gulana . . So , koanx na msuk ney oke ke . . ? Errr . . Ak amek o.m . .

  17. Fiona,
    time pendaftran korg leh pki apa yg korg nak, janji tutp aurat.. xterdedah kaki atau benda2 yg xpatut.. tudung xkisah waktu pendaftaran tu..jeans boleh pakai utk pendaftaran.. tapi dress up smart2 skit.. sbb korg mesti nak nmpk smart depan bakal2 rakan kelas korg,kn?? betul x?? =D

  18. Shima,
    hahahahaha~ sis baru je grad dgn jayanya..muahahahha~ sem lepas sem terakhir sis kat situ..huhuhuhu~ sedey kena bpisah dgn kawan2.. hahahaha..
    tapi nnt maybe sama ada selasa@khamis depan kena p unikop.. nak amik sijil tamat belajar.. ada jodoh nnt, leh jumpa..hahahahha~ all the best.. jgn nervous2~ cool aje,ok?

  19. meya,
    xperlu rasa gelisah.. relax sudah.. ooo bdk OM yer?? study elok2~ tabah mhadapi cabaran sbg student unikop nnt,ok??

  20. oh okay okay. hee. haa kak, satu unit tu bape orang? kan satu bilik 4 org kan, then satu rumah tu ? mcm besar ja. mcm ramai ja. and and, akak buat apa skang? sambung degree or keja ?🙂

  21. huhu . .ape aa ragam n pngai koanx ey ? Btw , hope chill cum ak . . ( pdahal ribut taufan at dlm ) . .ngee . . Btw tengs poe the advce . . Trimas . .

  22. Fiona,
    1bilik boleh muat dlm 14-18 org.. standard leh muat 16 org..
    akak skrg tgh menunggu tawaran sambung blaja.. sambil2 tu keja dulu..hohoho~ nnt dh masuk unikop, lawatla laman web ni lagi,ok?? nnt akak akan buat pos baru.. nak tanya korg masuk asrama mana,ok?? hehehehe.. mana la tau korg ke yg akan masuk bilik akak dulu.. 14-G..hehehhehe~
    smoga bahagia di Unikp esk!!!😉

  23. meya,
    jgn plak nnt dh smpi kolej, menangis sbb xsanggup nak berpisah dgn family..hohoho~
    Kirim salam kat semua warga Unikop.. hohoho~

  24. hehe okay. insyaAllah nnt sy gtau akak sy dapat bilik mana. yeahh, always akan lawat blog ni😀

  25. haha. well im in unikop usagi!! yay!!! huhu shima dpt block F. 31, 3-3. suei kot!! hehe jk.jk.. omg. induksi x2. peh. mengantok gle. sakit mate.. dude.. but thnk god.. dah pon abis. and senior2 pon dah masuk. so ramai sudah.. now im so happy ar kot bcs dpt free hair.. hehe, no lah.. happy ar gak cz group pon bdk2 okey. let. pon seem nice.. best gak.. lagi skli thnk to god.. abt mngmnt tuh.. i thnk just in ostel ar.. ovral okey.. sbb rmai mmbr2. so.. pandang2 ar kami bdk bm group 1b.. hehe. xde krje kot..

  26. Shima,
    wow~ jap2..31 tingkat atas ke bwh??lupa sudah.. wahahahahaha~ oo.. ok la tu.. tapi korg susah nk order makan la kat situ.. budak2 business, blaja elok2 ok??? do ur best in ur 1st sem ni.. hehehhehe~ hahahahaha.. psl managemnt jgn judge skrg.. tunggu smpi tgh sem.. tgk la nnt mcm mn..ho3~ :p

  27. hahaha. shima dpt bawh. huhu. 1st week memang mcm nk jerit je tengok rumah.. huhu. but lame2 okey ar.
    thnk god bilik shima besar thn other. heheh. mati aku klo kak senior tau.. hahah. best ar.. im feel great in here. and i gt lot of frnds. all new frnds.
    selalu hngout same2. thn about let.. memang best.
    tambah lagi let n jadual clss petang n let semue hnsme n grgous.. so luckly ar. alhamdulillah. SYUKUR. hahah lol. haha. shima xambik add math dulu. peh… dah mula terase sakit nak buat nih… omg..

  28. haloo..usagi..

    akak pun ex-stud. unikop..
    tp da lame da.. intake jun 2004..student as120..
    emm akak rase bgs jugak kamu wat blog sal unikop ni.. kalau kamu nak info terbaru sal unikop..leh la email..akak sudi kongsikan..sbb..akak skang da jd staff unikop..haha.. mmg berjodoh tul ngan unikop ni.. (syazalin.alin@gmail.com)

  29. Hi Kak Shaz!!
    hehe..sorry for my very late reply.. hehehe~ dh lama xmsk blog.. dh berhabuk dh.. ho3~
    saya mmg dari dulu lagi nk cari org yg leh handlekan blog ni . penat nk jwb sorg2.. hahaha~ lagi2 bila intake July, beratur2 org tanya..
    klu kak Shaz nk join atau berminat nk jadi blogger utk unikop ni, akak leh register as WordPress member, and akak p kat Blog Unikop ni,
    then akak minta apply jadi admin.. nnt saya approve,kn?? ok?? nnt bila akak dh jadi member, akak inform kat saya kat blog ni,ok??
    nnt after that baru kita citer mcm mn pulak ye?? hehehe~ xsabarrrr~

  30. akak..emm,yuran asramaner utuk smester prtme brape??kalau utk smpai smester ke3 brape plak??boleh tau x??hehehehe

  31. Hi Pkah,
    Yuran asrama ialah RM100/ sebulan.. hehehe~ anyway, leh call management utk pertanyaan lanjut~ =D

  32. salam , 24mei ni daftar masuk ,
    takotlaaa jugak . da la takde mmber . akk , nk tnye nih . pakaian waktu daftar kalau baju kurung , xpe kn ? kalau kasut plak cmane ?

  33. Hi lynn,
    boleh je dikk~ xde masalah.. as long xseksi mexyy~ hahahhaa~ kasut?? xde halangan kot… apa2 pun leh,janji sesuai~ =D

  34. betul ke kat asrama byk tikus n lipas ?x buat aduan ke psl manangment?klu nk bwk kipas sndiri bley x?heee..

  35. Hi Zara,
    yes ,dik.. setahun yg lepas ,masa akak duduk hostel, mmg wajib nmpk tikus.. xsure la klu skrg ni mcm mn.. ehehhee~ pasal managemnet?? dh penat mengadu.. hahaaaaaaaa~ nak bawa kipas sendiri boleh je… xde prob~

  36. salam , nak tanya , masa kuliah hari isnin je kan wajib pakai baju kurung ? And hari lain tu boleh pakai tshirt or kemeja tak ? Seluar slack ?

  37. Hi ieha,
    Baju kurung wajib bawa… dan sekutu formal.. hahaha.. xboleh pki seluar track suit, baju senam.. no no no.. kira korg lg afdal klu ikut baju kita nak p pejabat,p kerja… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s