Bakal Para Pelajar Sesi 2012/2013

Hello, Adik2 Lepasan SPM 2011!!! So, macam mana? Dah buat keputusan nak masuk mana? Kalau nak masuk UNIKOP dan nak check mcm mn sekeliling Unikop, boleh la check blog ni , ok? Sebarang pertanyaan pun boleh diajukan kat komen box tu.. tapi ingin diberitahu bahawa akak dah 2tahun tamat pengajian di Unikop ini.. Andai ada sebarang perubahan terhadap rupa dan kawasan Kolej tu, mmg akak xdapat update la.. sbb dah lama xjejak sana.. hahahaa~ Anyway, hopefully korg enjoy dgn blog ini, OK?
πŸ˜‰

56 thoughts on “Bakal Para Pelajar Sesi 2012/2013

  1. Ikaa,
    haha! pilih mana yg awak rasa bagus! Selamat berjaya dalam menempuh menjadi mahasiswa!πŸ˜‰

  2. wee dah apply. agak2 smpat ke ye masuk bulan6 nih. risau lahhh. takot lak if tak dapat. heeπŸ™‚

  3. Hi Fatin,
    masa masuk korg akan bayar yuran bla bla bla semua.. boleh je keluar lepas daftar… mmg banyak student baru akan buat mcm tu.. masa batch akak pun sama.. kalau nak cakap pasal yuran, maybe adik boleh call bahagian kewangan unikop.. sama ada yuran akan dipulangkan balik or x… lagi selamat,kan? sbb akak pun xpasti sgt..

  4. Akak ambil sains.. haha.. ada fb tapi org mmg xboleh nk cari sbb akak on hanya utk kawan.. πŸ™‚ kat sini pun adik boleh tanya..πŸ˜‰

  5. Salam usagi yer?
    Sy ain..adik ipar sy ade dpt cni dip.pengurusan pejabat. nk tny la yuran pengajian dan asrama unikop cmne yer? kna bt pnjaman ke? ade x pnjaman mara atau JPA disedia kan?

  6. salam.. sy dapat kos pra diploma di unikop .brapa syarat yg diletakkan untuk smbung di unikop?

  7. saya amek pra-dip sains,sbb sy main2 mase SPM,x study,ulangkji shari sblum exam,subjek2 sains teruk,except bio..
    so sye nk tnye..

    1-lecturer grg x?sebab sy slow..haha!
    2-dlm surat sy,dia tulis bju kurung utk pakaian rasmi and pakaian sopan untuk harian..how bout jeans and slipar?and sy free hair,kne pakai tdung ke?
    =D

  8. akak..saya nak tanya kat sini course dip.pengurusan dan teknologi pejabat okey tak kat sini ? saya dapat tawaran dalm course ni kat Unikop.nak parents pon bagi study kat sini.. heheh~

  9. Hi Ain! Yeap.. akan ada pinjaman ptptn n MARA. JPA untuk IPTA je selalunya. Pasal yuran asrama,waktu saya dulu rm100/bulan.. yuran pengajian uitm rm300, yuran kolej Ain boleh tanya dekat bahagian kewangan. Sewaktu batch saya, yuran kolej, kerajaan tanggung. So, rm 4000 pinjaman ptptn tu mmg utk kami.. tapi utk batch skrg saya tak pasti.. utk maklumat lanjut,saya galakkan Ain call kewangan. πŸ˜‰

  10. Klu pra dip mesti 3kredit n lulus English. Klu dip, 5kredit sekurang-kurangnya. Adik boleh try p pjbt, tanya klu nk mohon dip .. insyaallah blh tukar. πŸ˜‰

  11. Hi Dayana!
    haha! standard la time SPM. Akak pun main main..
    1.Lecturer? Haha.. mostly byk yg best.. nnt dh habis belajar, mesti korg syg lebih kat lecturer unikop berbanding Universiti..

    2. Baju kurung mesti ada.. jeans, selipar blh bw.. nnt nk keluar jln2, pki jeans jg, kn? Pasal tudung,bebas. Kita bukan budak sekolah lg.. haha!πŸ˜‰

  12. Hi Ain,
    Haaa.. OM atau office management tu mmg ok..byk org ambil..kira senang juga nak score.. πŸ˜‰

  13. kak . asrama kt unikop mcm mna ye ? dy mcm rumah kedai ke ? tgok gmbar mcm tuh je . oke x asrama ctu ? dy py mnagement ?

  14. nak pegi kelas kena pkai bju kurung je eh? baju tshirt biasa tak boleh? how bout jeans or kasut utk ke kelas?

  15. salam..bole sye tawu tntang yuran pngajian di unikop..agak blur skit..hihii…bole explain dgn lgi detail..??

  16. Hi Atin!
    asrama mmg mcm rumah kedai.. atin boleh search asrama dlm blog ni..blh tgk..πŸ˜‰ mngmnt? Akak akan cakap boleh la.. kadang kala tension jg nak melayan diorg.. tp ddk kat situ akan bagi satu kenangan yg tak dapat kat universiti.. πŸ˜‰

  17. Hi Fiza,
    Pasal yuran akak galakkan adik call bahagian kewangan.. sbb akak xmampu beri jawapan jitu utk ni.. πŸ˜‰

  18. akak!! hehe… sy tgk kat kt google maps..hehe.. perumahan je sekeliling kolej.. kt mane ye asrama tu?? sbelah mane??

  19. Asaalamualaikum…akak nad juz nk tye.. Bez ker blja at unikop neyh?? Herm nad dpt OM.. Asrama dye bez x? Prsarana unikop neyh der privasi x?

  20. Hello Afiq!!
    yeap mmg sekitar perumahan.. Ada nampak rumah kedai?haaa.. itu lah kolej itulah asrama juga..hehehee..

  21. Hi Wan!
    macam mana akak nak cakap ya?? bagi akak la. Masa masuk belajar kat unikop tu mmg rasa xsuka, benci sbb xrasa mcm study kat Universiti.. tapi after akak masuk Universiti, semua bekas pelajar Unikop setuju yg study kat Unikop lg best.. tapi mmg xdinafikan management mmg kurang memuaskan.. TAPI! lecturers yg ada kat situ semua SANGAT BEST!! ;))

  22. hahaha..bukan pe kak,,, nak mesra2 dulu ngn kawan2 kt fb nie ..nnt pegi x la segan mane kan..hehe…nk gk gosip2…hehe

  23. assalamualaikum,akak saye dah komfem na masuk unikop nie,semue dah prepare except brg2 na bwk pegi sane jee,saye na tanye akak pasal minggu orientasi laa,bole ta akak cite siket mcm mane minggu orientasi tu dgn pakaian ape yg kte pakai + siape handle.sebab saye ade tgok kt youtube pasal persediaan na masuk uitm,die ckp pkaian formal perempuan baju kurung putih kosong dgn kain hitam kosong,ala ala baju sekolah rendah tu,betul ke?thanks akak

  24. assalamualaikum,
    akak saye dah komfem na masuk,so saye na tau laa serba sikit pasal sesi orientasi nie,sebab saye ade tgok kt youtube yg kawan saya bagi pasal persediaan msuk uitm,die kate kene pakai baju formal(siswi) baju kurung [bju kurung putih kosong dgn kain hitam kosong] mcm baju sekolah rendah tu,betul ke?boleh ta akak crite serba sikit pasal sesi orientasi nie?thanks akakπŸ™‚

  25. Hi Ayin!
    Pasal orientasi, ayin boleh try search dlm blog ni..akak pernah post.. πŸ˜‰
    Pasal baju kurung putih, yg itu Akak x pernah dgr.. ayin just follow apa yg diorg suruh bawa dlm surat yg dibagi..
    Ayin boleh try baca post2 akak dlm blog ni.. rasanya ia dapat membantu ayin.. πŸ˜‰

  26. Hi Ayin,
    Dalam satu rumah tu ada 13-18 org. Average 16 org.. ada 4bilik..satu bilik ada 4 org.. πŸ˜‰

  27. ouh,akak bilik tu besa ta?locker die pon besa ta?sbb bju saye je da mcm na pindah umah hahaha lepas sem kedue kene pindah keluar eah kak?

  28. Ayin,
    Untuk bilik tu,akak akan bagi surprise.. hahaa! tgk sendiri macam mana.. untuk pindah sem 2 yg itu akak xpasti sbb maybe peraturan dah bertukar. Masa time akak, 3tahun stay tempat sama..πŸ˜‰

  29. Hi Asyraf,
    Masa orientasi ty mmg wajib ddk kolej.. diorg akan uruskan.. lepas orientasi klu xnak kolej, xde masalah.. cuma orientasi tu je..πŸ˜‰

  30. hai. ada masalah ni. sem 1 ingat nk apply mara tp credit tak cukup, math D. so kena tunggu sem 2 la kan baru boleh apply? soalan sy, kalau sem 2 baru apply, maknanya duit akan masuk sem 3 ke? kalau sem 3 baru dapat, patut tak sy apply ptptn atau tunggu je duit mara tu masuk… tq….

  31. Hai Lin,
    Klu rasa nak apply MARA,cuba pastikan dgn kakak2 kewangan..sbb akak pun xsure sgt ttg pinjaman ni..sbb dulu ambil PTPTN je..klu xsilap, MARA dah xtaja lagi..tapi xpasti batch korg mcm mn..tapi klu apply sem 2, selalu akn dpt utk sem 3 terus..dpt utk 3 sem punya pinjaman..dlm RM 9K..klu dh apply PTPTN, MARA selalu xakan bagi pinjaman lagi.. apa2pun, Lin try tanya kakak kewangan ya?? Selamat Maju Jaya!!!

  32. Hi Aina!
    Selalunya Pra Dip kat Unikop mmg akan terus serap terus utk Diploma kat situ..and bila masuk Dip dan 3 semester cemerlang dlm masa diploma, mungkin akan diserap terus ke Degree! haaa.. yg ni Aina boleh try tanya pihak Kolej atau UiTM utk maklumat lanjut! ALL THE BEST!!

  33. really enjoy your blog especially the writings on unikop. I was a student hereπŸ™‚
    jom arrange ex unikop gathering nak? rsvp kt fb or twitter, blh catch up, kenal2 and expand our networkingπŸ™‚

  34. Hi, Shah! Thank you for stop and read!! Which batch were you? Kitorg mmg ada cadang nak buat reunion tapi kecik2 je la.. haha.. sekarang bekerja ke?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s